Reinigings- & Desinfectiemiddelen voor de Glastuinbouw en Solarsector
                

AR Clean

 AR Clean is een milieuvriendelijke specifieke glasreiniger speciaal voor AR gecoat glas, met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Het combineert uitstekende prestaties met optimale milieuvriendelijkheid.

 Aanbevolen en goedgekeurd door Saint Gobain, Havecon, Hu Yua Glass voor veilig gebruik.


Zeer hete en droge omstandigheden: Een Friese tomatenteler was in 2019 een van de eerste ondernemers waar het middel AR Clean beproefd werd. 

 We hadden toen een hittegolf van bijna 40 graden. Het reinigingsmiddel werkt optimaal als het kort na het aanbrengen weer van het glas afgespoten wordt.


VEILIGHEID REINIGINGSMIDDEL AR GECOAT GLAS

Licht is een belangrijke factor voor de groei van gewassen. Met AR-gecoat glas is meer licht in de kas te krijgen. Regelmatig reinigen van het glas zorgt eveneens voor meer licht.

 

De fluorhoudende producten zijn beslist niet geschikt voor de reiniging van gehard, gecoat en diffuus glas. Bij diffuus glas is beschadiging van de structuur van het glas mogelijk. Bij gehard glas tasten fluorhoudende producten het glas aan en zorgen voor een lichte, blauwe waas. Bij gecoat glas beschadigen deze middelen de coating onherstelbaar. Ook als de coating aan de binnenzijde van het glas zit, kunnen bij het schoonmaken van alleen de buitenzijde druppels naar binnen sijpelen en schade aan het glas veroorzaken. Hoge drukreinigers kunnen eveneens coatings beschadigen.
Ecologische reinigingsmiddelen zijn de laatste jaren in opkomst, om schade aan coating of glas te voorkomen. Tuinders passen meer en meer glas met anti-reflectie coatings toe. Zij vragen zich af welke manier het beste, snelste en veiligste is om het kasdek te reinigen. Zijn glasreinigingsmiddelen hiervoor geschikt zonder de werking van de anti-reflectie coating aan te tasten.
Om de extra investering in het duurdere gecoat glas voor meer licht in de kas niet verloren te laten gaan, moet onherstelbare beschadiging van het glasoppervlak worden voorkomen. Coatings die niet meer op het glas zitten, werken immers niet meer. Het reinigen van het glas moet daarom zowel aan de binnen- als buitenkant zorgvuldig gebeuren. Bij gebruik van sponzen en trekkers op geëtst glas kunnen resten in de poriën gaan zitten en de transmissie nadelig beïnvloeden.

Middels een onafhankelijk test uitgevoerd door DLV Glas is er gekeken naar het effect op de transmissie op nieuw AR gecoat glas bij toepassing van verschillende (ecologische) reinigingsmiddelen.

 

  • graph Ar Clean
  • Dia11


EFFECTIVITEIT ARCLEAN 

Chemische middelen die in de tuinbouw gebruikelijk zijn voor de reiniging van glas kunnen niet worden toegepast bij Anti-Reflex glas. Deze middelen verwijderen namelijk een laagje van het glas waar de Anti-Reflex behandeling op is uitgevoerd. Reiniging met deze middelen zal de werking van Anti-Reflex glas sterk verminderen. ARClean is door verschillende AR glas producenten onderworpen aan een compatibiliteit- en effectiviteitstest. AR Clean tast de AR coating niet aan, ook niet bij zeer hoge concentraties en frequente toepassing. AR Clean kwam zeer goed uit de effectiviteitstesten.

De eerste m2

Een paprikakwekerij was op zoek naar een reinigingsmiddel dat een verbeterde % transmissie na reiniging geeft en tevens milieuvriendelijk is. In 2018 is de eerste kas gereinigd met AR Clean. Tijdens de teeltwissel van 2019/2020 zijn alle kassen met AR gecoat glas met AR Clean gereinigd. Onderstaand de resultaten van diverse metingen voor en na de reiniging van het glas.

Resultaat 

  •  Zeer economisch in gebruik
  • Effect in gebruik bij zeer lage concentratie
  • Meer dan 3% transmissieverbetering na reiniging met AR Clean
  • Voor Reiniging met AR Clean 92,8 ± 0,69 (92,1- 93,5)
  • Na reiniging met 2% AR Clean 96,6 ± 1,05 (95,5- 97,6)
  • Duurzaamheid, milieuvriendelijk
  • Verwijdert algen


 

  

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn